Fra torsdag den 1. juli kan du blive PCR-testet for coronasmitte uden at skulle bestille tid i forvejen de fleste steder i landet. Og PCR-testen vil fremover gælde i 96 timer i coronapasset. Samtidig er den gennemsnitlige svartid i PCR-sporet nede på 15 timer. Hvis man kan, så vælg PCR, opfordrer Testcenter Danmark og Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Hvorfor skal vi bruge PCR-test?

Skal man testes for coronasmitte, så opfordrer myndighederne til, at vi benytter PCR-test. Og nu bliver det muligt at tage forbi et PCR-testcenter uden at skulle bestille tid i forvejen.

Samtidig vil en negativ PCR-test fremover gælde i 4 dage fra det tidspunkt testen er taget, hvorimod en hurtigtest kun gælder i 3 dage. Denne ændring træder også kraft den 1. juli.

Direktør for TestCenter Danmark Anne-Marie Vangsted siger:

Kan man planlægge sig ud af det, vil jeg opfordre til at benytte PCR-test af hensyn til epidemiovervågningen. PCR-test kan finde virusmutationer, og de er samtidig mere præcise, og gør nu dit coronapas gyldigt i 4 dage fra testtidspunktet i stedet for de tidligere 3. Og det er naturligvis stadig sådan, at hvis man har symptomer eller er nær kontakt, skal man få taget en PCR-test.

Anne-Marie Vangsted tilføjer, at

”Vi har herudover fået vores svartider rigtigt langt ned nu. Over 98 % af de testede får svar senest dagen efter, og hvis man er blevet testet om morgenen, vil man ofte opleve at få svar allerede samme dag.”.

Ledig kapacitet skal udnyttes

Det er fortsat muligt at PCR-teste 170.000 om dagen, og med 79.840 antal PCR-test i gennemsnit pr. dag i sidste uge, er der ledig kapacitet. Den kapacitet ønsker myndighederne at udnytte endnu bedre for at sikre den bedste epidemikontrol.

Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns siger:

”Nu bliver det endnu nemmere at blive PCR-testet. Når regionerne åbner for test uden tidsbestilling, vil man de fleste steder kunne gå direkte ind fra gaden og blive PCR-testet med det samme. Vi sørger selvfølgelig for, at man stadig også kan bestille tid, så man er sikker på at komme til på et bestemt tidspunkt, hvis man f.eks. skal rejse udenlands. Hvis du skal testes, så vælg gerne en PCR-test, hvis det er muligt for dig.”

Der kan være PCR-steder, hvor det af praktiske eller logistiske årsager ikke er muligt at blive testet uden tidsbestilling, ligesom det andre steder ikke er muligt i hele åbningstiden. De konkrete steder samt eventuelle begrænsninger fremgår af Danmarkskortet på coronasmitte.dk, hvor muligheder for test uden forudgående tidsbestilling løbende vil blive opdateret for de enkelte teststeder. Det vurderes lokalt, om der er behov for særskilte køer, til de som har bestilt tid, og til de som ankommer uanmeldt. For børn under 15 år gælder desuden, at de kun kan testes uden tidsbestilling, såfremt de er ifølge med en forældre eller en værge.

Læs mere om tilpasningen af testkapaciteten over sommeren her.

Se Danmarkskortet over teststederne.