Analyse peger på, at prisstigninger og forsinkelser på varer som mikrochips, tøj og råvarer til produktion kan ske som konsekvens af omlægning til længere handelsruter. Der er dog ikke indikationer på alvorlige konsekvenser for Danmarks forsyningssikkerhed.
Størstedelen af dansk import har oprindelse i Sydøstasien, og transporteres over Det Røde Hav og igennem Suezkanalen. I lyset af den skærperede sikkerhedspolitiske situation i Det Røde Hav, har Styrelsen for Forsyningssikkerhed derfor undersøgt de mulige konsekvenser for Danmarks og EU’s import.
Handelsruten er et strategisk vigtig led i de globale forsyningskæder. Cirka 12% af den samlede verdenshandel passerer gennem Suezkanalen. Alligevel forventer Styrelsen for Forsyningsikkerhed på nuværende tidspunkt ikke, at situationen medfører alvorlige konsekvenser for Danmarks forsyningssikkerhed, herunder for samfundsvigtige funktioner. Omlægning af sejlruter medfører dog forsinkelser og forventes at have prismæssige konsekvenser.
Nogle af de varegrupper, som forventes at blive hårdest ramt, er elektronik og maskiner. Det gælder eksempelvis slutprodukter som bærbare computere og mobiltelefoner, men også delkomponenter som mikrochips og permanente magneter, der er centrale komponenter i produktionen af eksempelvis elbiler, kan blive påvirket.
Derudover er der en høj koncentration af den globale nettoeksport af kemikalier såsom aminosyrer og monokarbonylfedtsyrer, plastik og gummiprodukter til produkter som undersøgelseshandsker og bildæk, der kommer fra asiatiske lande. Det samme gælder metal til bordplader og husholdningsartikler af rustfrit stål.
Den sikkerhedspolitiske situation i Det Røde Hav er en igangværende situation. Styrelsen for Forsyningssikkerhed følger situationen tæt, særligt i relation til varer der er vigtige for opretholdelsen af samfundsvigtige funktioner. Styrelsen er opmærksom på, at prisstigninger og tidsvurderinger vil afhænge af situationens udvikling.
Analysen er udarbejdet medio januar.
Baggrund
Styrelsen for Forsyningsikkerhed udarbejder analyser i tæt samarbejde med statslige myndigheder og andre relevante aktører. Analyserne tager udgangspunkt i de samfundsvigtige funktioner, det vil sige de aktiviteter, varer og tjenesteydelser, som er grundlaget for at samfundet hænger sammen.
Styrelsen gennemfører følgende typer analyser:
- Analyser af strategiske afhængigheder, som for eksempel afhængigheder af import fra andre lande i forhold til specifikke varegrupper eller kategorier.
- Tværgående sårbarhedsanalyser af reelle eller potentielle mangler af forsyninger på tværs af samfundets vigtige funktioner.
- Scenarieanalyser med udgangspunkt i en eller flere fremtidige udviklinger eller tilstande, såsom tørke eller oversvømmelser.