Styrelsen for Forsyningssikkerhed har netop udgivet en analyse, der sætter fokus på, hvordan den nuværende ustabilitet i Mellemøsten kan påvirke forsyningssikkerheden i Danmark.

Mellemøsten spiller en central rolle i den globale handel, og selvom Danmark indtil videre ikke har oplevet alvorlige konsekvenser, kan konflikter i området påvirke forsyningen af varer. Analysen hjælper myndigheder med at forberede sig på mulige udfordringer.

Analysen ser på Danmarks afhængigheder af import fra lande i området samt situationens indvirkning på fragtruter og logistiske knudepunkter. Analysen peger på produktkategorier, som danske myndigheder og virksomheder bør være særligt opmærksomme på, da de kan være afhængige af import enten indirekte eller direkte.

Længere transporttider og højere fragtomkostninger er stadig en faktor, som både myndigheder og virksomheder må forholde sig til, da det kan påvirke forsyningen af varer.  

Fg. direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Henrik F. Brodersen, siger:

”Vi lever i en tid, hvor globale kriser hurtigt kan påvirke vores adgang til kritiske varer. Ustabiliteten i Mellemøsten er et eksempel på dette, og vores analyse giver myndigheder indsigt i, hvilke udfordringer der kan opstå, så de kan tage de nødvendige skridt i tide, hvis der bliver behov for det. Styrelsen for Forsyningssikkerhed følger udviklingen og står klar med rådgivning, så myndigheder kan være forberedte på fremtidige udfordringer.”

Hvad bør myndigheder være opmærksomme på?

Styrelsen for Forsyningssikkerhed anbefaler danske myndigheder at være opmærksomme på deres forsyningskæder fra regionen. Det anbefales bl.a. at være opmærksom på kemikalierne phenol og brom, som f.eks. indgår i produktion af lægemidler og pesticider, og hvor Israel står for store andele af den globale nettoeksport.

Derudover har Israel betydelige globale nettoeksportandele inden for en række produktkategorier, der bl.a. anvendes i halvledere, gødningsstoffer og hospitalssektoren.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed anbefaler, at myndigheder løbende orienterer sig i globale og lokale forhold, der kan påvirke forsyningen af produkter. Styrelsen opfordrer således til, at myndighederne løbende vurderer deres afhængigheder af kritiske varer og undersøger muligheder for andre forsyningskilder.

Samtidig er det vigtigt fortsat at være opmærksom på forhold i regionen, der kan påvirke adgangen til centrale handelsveje, og som kan føre til transportforsinkelser og prisstigninger.

Fakta fra analysen:

  • Ustabiliteten i Mellemøsten har endnu ikke haft alvorlige konsekvenser for dansk forsyningssikkerhed, men udgør fortsat en risiko for længere transporttider og stigende fragtpriser globalt.
  • Generelt set har Danmark begrænset direkte import fra regionen. For enkelte produktkategorier, som elektrokardiografer og hydroxid og peroxid af magnesium, er importen fra Israel på over 40% af Danmarks samlede import.
  • Dansk forsyning kan også blive påvirket indirekte, idet Israel og Saudi-Arabien har betydelig global nettoeksport inden for flere produktkategorier. Det gælder bl.a. for kemikalierne phenol og brom, som f.eks. indgår i produktion af lægemidler og pesticider. Det vil derfor være sværere at diversificere import af disse produkter.

Læs hele analysen her.

Om Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Styrelsen for Forsyningssikkerhed rådgiver og hjælper statslige myndigheder med at identificere deres kritiske ressourcer, kortlægge forsyningskæder, analysere potentielle sårbarheder og udarbejde handleplaner. Styrelsen udarbejder også bl.a. analyser af dansk forsyningssikkerhed, såsom af strategiske afhængigheder, tværgående sårbarheder og scenarieanalyser.

I efteråret 2024 udgav styrelsen rapporten Forsyningssikkerhed for samfundets vigtigste funktioner, som viser, hvordan det står til med forsyningssikkerheden hos en lang række private virksomheder og offentlige myndigheder.