Tilbage til oversigten

Reduktion af produktvariabilitet

Reduktion af produktvariabilitet refererer til, at antallet af produkter med forskellige variationer inden for samme produktkategori reduceres til færre produkter. En reduktion af produktvariabilitet resulterer dermed i færre forskellige versioner af det samme produkt.

F.eks. vil en elektronisk virksomhed kunne tilbyde færre forskellige versioner af den samme smartphone, og en tøjbutik vil kunne tilbyde færre t-shirts i forskellige farver, størrelser og trykdesign, når de reducerer deres produktvariabilitet.

Reduktion af produktvariabilitet skaber en lavere sandsynlighed for at kunne imødekomme forskellige præferencer, behov eller budgetter, men skaber til gengæld mindre komplekse forsyningskæder, lavere omkostninger og bedre mulighed for at kontrollere et produkts kvalitet.  

Hvornår er det relevant at reducere produktvariabiliteten?

Reduktion af produktvariabiliteten kan medføre omkostningsbesparelser, da færre variationer af en eller flere produkter forenkler administration og lagerstyring samt reducerer kompleksiteten i forsyningskæderne.

Ved at have et vedvarende fokus på at der kun bruges et nødvendigt antal variationer, vil antallet af potentielle sårbarheder i forsyningskæderne også blive minimeret.


Hvordan reducerer man produktvariabiliteten?

Nedenfor beskrives kort hvilke fokusområder man kan have i forhold til at skabe en balanceret reduktion af produktvariabilitet:

  • Identificer de variationer af produktet der ikke efterspørges
  • Vurder hvilke produktvariationer der fyldestgørende understøtter den samfundsvigtige funktion
  • Fokuser på at tilpasse forsyningskæderne

Den balancerede tilgang til reduktion af produktvariabilitet skal ses i lyset af, at der er situationer, hvor forskellige produktvariationer kan bidrage til at mindske sårbarheder i forsyningskæderne ved at give adgang til flere produkter med samme egenskaber.

Fordele
  • Mindre kompleksitet i forsyningskæderne
  • Lavere omkostninger
  • Bedre kontrol over produktkvalitet
Ulemper
  • Færre muligheder for valg af tilpasset produkt
  • I nogle tilfælde minimeres mulighed for reducering af sårbarheder
Kontakt

Har du spørgsmål?

raadgivning@sfos.dk