Tilbage til oversigten

Valg af forsyningssikre leverandører

I valget af forsyningssikre leverandører bør man overveje leverandørens stabilitet, geografi og økonomi samt krav til garanti vedrørende forsyningssikkerheden.

Formålet med at inkludere disse overvejelser når man vælger leverandør er, at valget af leverandør ikke alene tager udgangspunkt i pris, men også leverandørens evne til altid at kunne levere til tiden.

Hvornår er det relevant at vælge forsyningssikre leverandører?

Tiltaget er relevant i mange situationer, da det altid er en fordel at få sine leveringer i rette mængder og til rette tid. Det kan dog være forbundet med en større omkostning, hvorfor det kan være særligt relevant at prioritere i situationer, hvor man er sårbar, hvis en levering fejler. Det kan eksempelvis være for varer, hvor man ikke har mulighed for at have et lager eller hvor en fejlet levering betyder, at en kritisk funktion ikke kan opretholdes.


Hvordan vælger man forsyningssikre leverandører?

Når man skal vælge en forsyningssikker leverandør, indebærer dette først og fremmest at man i udbud eller ved andet valg af leverandør er opmærksom på, hvilke krav der stilles til den kommende leverandør. Der kan eksempelvis stilles krav til leverandørens økonomi, historik eller geografisk placering af produktion mm.

Dernæst kan der også stilles krav til leverandørens leveringstid og kapacitet for at sikre, at leverandøren vil kunne opfylde bestillingsordrer inden for en given tidsperiode.

For at vurdere en leverandørs forsyningssikkerhed bør man udarbejde en risikovurdering i forhold til deres pålidelighed og stabilitet, samt evaluere leverandørens finansielle sundhedstilstand, produktionskapacitet, kvalitetsstyringssystemer og overholdelse af deadlines.

Fordele
  • Øget stabilitet
  • Reduktion i omkostninger vedrørende nødplaner
  • Styrket effektivitet i forsyningskæden
  • Bedre planlægning og forecast
Ulemper
  • Kan betyde valg af dyrere leverandør
  • Kan indebære forpligtigelse i forhold til indkøb
Kontakt

Har du spørgsmål?

raadgivning@sfos.dk